Home Ľ Geslachtsziektes Ľ Syfilis Ľ Symptomen

Symptomen van Syfilis

Syfilis ontwikkelt zich in verschillende fasen en de symptomen variŽren van fase tot fase. De fases kunnen echter overlappen, en de symptomen verschijnen dan ook niet altijd in dezelfde volgorde. Na een syfilis besmetting kan men gedurende jaren zonder symptomen blijven.

Primaire syfilis

Het eerste teken van syfilis is een kleine, soms pijnlijke, zweer (of meerdere zweren), genaamd een sjanker. De zweer verschijnt meestal ongeveer drie weken na de blootstelling. Heel veel mensen merken de syfilis besmetting echter niet op omdat de sjanker pijnloos is en verborgen zit in de vagina of het rectum (aars). De zweer geneest na een zestal weken, de syfilis infectie blijft echter aanwezig.

Secundaire syfilis

Binnen een paar weken na het verschijnen van de oorspronkelijke zweer (sjanker), kan men last krijgen van uitslag die begint op de romp en zich dan geleidelijk uitbreidt naar de rest van het lichaam tot zelfs de handpalmen en voetzolen. Deze uitslag jeukt meestal niet en kan gepaard gaan met wratachtige zweren in de mond of de genitaliŽn. Sommige mensen ervaren spierpijn, koorts, keelpijn en gezwollen lymfeklieren. Deze tekenen en symptomen kunnen verdwijnen binnen een paar weken of herhaaldelijk voorkomen gedurende een jaar.

Latente syfilis

Zonder behandeling tegen syfilis evolueert de ziekte van de secundaire naar de latente (verborgen) fase, waar er geen symptomen meer verschijnen. De latente fase kan jaren duren. Tekenen en symptomen komen misschien nooit meer terug, of de ziekte kan zich ontwikkelen tot de erg gevaarlijke tertiaire (derde) fase.

Tertiaire of "te late" syfilis

Ongeveer 15 tot 30 procent van de mensen die besmet zijn met syfilis die geen behandeling hebben ondergaan, krijgen complicaties bekend als tertiaire - , of "te late" syfilis. In dit stadium kan de ziekte schade aan hersenen, zenuwen, ogen, hart, bloedvaten, lever, botten en gewrichten veroorzaken. Deze problemen kunnen optreden jaren na de oorspronkelijke, onbehandelde infectie.

Congenitale syfilis

Baby's van moeders met syfilis kunnen besmet raken via de placenta of tijdens de geboorte. De meeste pasgeborenen met aangeboren syfilis hebben geen symptomen. Sommige babvís vertonen een uitslag op handpalmen en voetzolen. Latere mogelijke symptomen zijn doofheid, misvorming van de tanden en een "zadelneus", een neus waarvan de brug instort.

Bij ongewone afscheiding, pijn of huiduitslag - zeker als de symptomen zich voordoen in de liesstreek - moet men een arts raadplegen.


Diagnose >>