Home Ľ Geslachtsziektes Ľ Genitale Wratten

Genitale Wratten

Genitale wratten - ook wel condilomen genoemd - worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn enorm veel varianten van dit virus, maar slechts enkele veroorzaken genitale wratten. Sommige varianten zijn de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker. Bij hiv-patiënten kunnen genitale wratten soms ontaarden tot plaveiselcelcarcinoom rond de anus: een kwaadaardige kanker van een bepaald type huidcel.

De kans op overdracht van de ziekte na gemeenschap met een besmette persoon is ongeveer 70%.

Symptomen kunnen soms pas jaren na infectie optreden.

Symptomen

Genitale wratten komen vaak voor in clusters en kunnen variëren in grootte van zeer klein tot erg grote massa's in de genitale streek.Bij vrouwen komen ze voor in en rond de vagina, in de baarmoederhals en rond de anus.
Bij mannen komen de wratten voor op de penis, op het scrotum en rond of in de anus.

Soms verdwijnen de wratten vanzelf, maar ze kunnen ook erg groot worden.

Diagnose

De diagnose is gemakkelijk te stellen door een arts. Zelden zal men overgaan tot gespecialiseerd onderzoek zoals microscopisch onderzoek van weefselstalen.

Behandeling

Er is geen genezing voor HPV, de behandeling bestaat uit het behandelen van de zichtbare wratten.

Het verwijderen van de wratten gebeurt door cryotherapie (bevriezen), met laser (wegbranden) of met een irriterende vloeistof.

Er bestaan ook zalven die de groei van de wratten onderdrukken.

Uiteindelijk zal de lichaamsafweer het virus overwinnen.

Zie deze pagina om medicatie (aldara creme) te bestellen

Preventie

Veilig vrijen is de beste bescherming tegen besmetting met HPV: het gebruik van een condoom tijdens de geslachtsgemeenschap geeft een goede bescherming.

Er bestaat sinds kort een vaccin tegen HPV. Het vaccin zorgt voor afweer tegen HPV types 6, 11, 16 en 18. Types 6 en 11 zijn vooral verantwoordelijk voor genitale wratten, terwijl types 16 en 18 baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.