Home Ľ Geslachtsziektes Ľ BacteriŽle vaginose

BacteriŽle vaginose

Bacteriële vaginose is één van de meest voorkomende geslachtsziektes in onze contreien en wordt veroorzaakt door bacteriën. Er is niet één specifieke ziekteverwekker, maar de ziekte wordt veroorzaakt door een verstoorde balans van de normale bacteriële flora in de vagina (die meestal bestaat uit oa. verschlilende stammen lactobacillen), zodat andere bacteriën - zoals Gardnerella vaginalis, Mobiluncus bacteroides en Mycoplasme - de bovenhand halen.

De oorzaak kan liggen in het innemen van antibiotica of een verandering in de pH van de vagina (bv door vaginale douches).

De ziekte kan ook optreden in de menopauze.

Het is niet duidelijk of de ziekte kan veroorzaakt worden door wisselende seksuele contacten en het is dan ook niet zeker dat het om een geslachtsziekte gaat. Wel staat intussen vast dat de ziekte een grotere kans geeft op besmetting met andere geslachtsziektes.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom is een (grijs-)witte afscheiding, vooral na geslachtsgemeenschap, die kan gepaard gaan met een visachtige geur.

Jeuk kan voorkomen en meestal is er geen pijn, irritatie of roodheid aanwezig.

Onbehandelde bacteriële vaginose kan tot complicaties leiden bij zwangere vrouwen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door microscopisch onderzoek.

Behandeling

De behandeling van bacteriële vaginose bestaat uit het toedienen van antibiotica. Helaas schijnt de ziekte vaak terug te komen