Home Ľ Geslachtsziektes Ľ Genitale Herpes

Genitale Herpes

Genitale herpes is een veel voorkomende seksueel overdraagbare infectie die zowel mannen als vrouwen treft. De belangrijkste symptomen van genitale herpes zijn pijn, jeuk en zweren aan de genitaliŽn. Veel geÔnfecteerde mensen vertonen echter geen tekenen of symptomen van genitale herpes. Een besmet persoon kan besmettelijk zijn, zelfs als hij of zij geen zichtbare symptomen heeft.

Genitale herpes wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV). Seksueel contact is de belangrijkste manier dat het virus zich verspreidt. Na de eerste besmetting, blijft het virus sluimerend aanwezig in het lichaam en kan het meerdere keren per jaar opflakkeren.

Voor genitale herpes is er geen remedie, maar medicijnen kunnen de symptomen verminderen, en verlagen tevens het risico van het infecteren van anderen. Condooms helpen ook tegen overdragen van het virus.

Oorzaken

Er zijn twee soorten herpes simplex virus-infecties die kunnen leiden tot genitale herpes:

HSV-1. Dit is het type dat meestal een koortslip of koorts blaren veroorzaakt rond de mond, maar kan worden verspreid naar het genitale gebied tijdens orale seks.

HSV-2. Dit type is de meest voorkomende oorzaak van genitale herpes. Het virus verspreidt zich via seksueel contact en huid-op-huid contact. HSV-2 is zeer besmettelijk. Omdat het virus snel sterft buiten het lichaam, is het bijna onmogelijk om de infectie te krijgen door contact met toiletten, handdoeken of andere voorwerpen die gebruikt werden door besmette personen.

We bespreken achtereenvolgens:

 • Symptomen
  Genitale herpes verloopt vaak symptoomloos, maar kan ook jeuk, een branderig gevoel en blaarvorming vertonen
 • Diagnose
  Genitale herpes wordt door lichamelijk onderzoek gediagnosticeerd, soms kan lab onderzoe noodzakelijk zijn.
 • Behandeling
  Genitale herpes wordt behandeld met antivirale middelen.
 • Preventie
  Herpes kan voorkomen worden door het gebruik van een condoom
 • Zwangerschap
  Herpes kan tijdens de bevalling overgegeven worden aan de baby indien een uitbraak aanwezig is