Home Ľ Geslachtsziektes Ľ Syfilis Ľ Behandeling

Behandeling van Syfilis

Bij de diagnose en behandeling in een vroeg stadium, is syfilis gemakkelijk te genezen. De voorkeursbehandeling in alle fasen is penicilline, een antibioticum dat het organisme dat syfilis veroorzaakt kan doden. In het geval van penicilline allergie kan men ook een ander antibioticum voorschrijven.

Een enkele injectie van penicilline kan de ziekte stoppen indien de besmetting minder dan een jaar geleden optrad. Als de besmetting langere tijd geleden heeft plaatsgevonden moet een langdurige kuur met meerdere dosissen ondergaan worden.

Penicilline is de enige aanbevolen behandeling voor zwangere vrouwen met syfilis. Vrouwen die allergisch zijn voor penicilline zullen een desensibilisatie proces moeten ondergaan dat kan hen in staat stelt om penicilline te nemen. Zelfs als men werd behandeld voor syfilis tijdens de zwangerschap, moet het pasgeboren kind ook een penicilline behandeling ondergaan.

De eerste dag van de behandeling kan men last krijgen van wat bekend staat als de Jarisch-Herxheimer reactie. Symptomen zijn koorts, koude rillingen, misselijkheid, algemene pijn en hoofdpijn. Deze reactie duurt meestal niet langer dan een dag.

Behandeling follow-up

Na behandeling voor syfilis zal men periodieke bloedonderzoeken ondergaan om zeker te zijn dat men goed reageert op de gebruikelijke dosering van penicilline. Seksueel contact is te vermijden totdat de behandeling is afgerond en bloedonderzoek aangeeft dat de infectie is genezen. Seksuele partners moeten op de hoogte gesteld worden, zodat ze kunnen worden getest en de behandeling krijgen indien nodig. Testen op HIV is sterk aan te raden bij syfilis infectie.


<< DiagnosePreventie >>