Home Ľ Geslachtsziektes Ľ Chlamydia Ľ Symptomen

Symptomen van Chlamydiasis

Chlamydiasis is bij vrouwen in minstens 60% van de gevallen en bij mannen in 30% van de gevallen symptoomloos. Een verandering in de vaginale flora kan een aanwijzing zijn. De pH-waarde in de vagina behoort tussen de 3.8 en 4.5 te liggen. Een hogere waarde (zuurgraad neemt daardoor af) kan bacteriegroei bevorderen. Onbehandeld kan een chlamydiose leiden tot een opstijgende urineweginfectie en ontsteking van de eileiders (salpingitis). Indien deze aandoening niet behandeld wordt, kan dit leiden tot verlittekening (fibrosering) van de eileiders met onvruchtbaarheid (infertiliteit) tot gevolg. In Nederland en België leidt salpingitis in ongeveer 15% van de gevallen tot infertiliteit.

Chlamydia-infecties veroorzaken in het eerste stadium vaak weinig of geen symptomen.

De eerste symptomen treden meestal een tot drie weken na de besmetting op. De symptomen kunnen echter erg zwak of zelfs niet optreden waardoor de infectie vaak over het hoofd wordt gezien.

Volgende symptomen kunnen optreden bij een chlamydia-infectie:

  • Pijn bij het plassen
  • Lagere buikpijn
  • Vaginale afscheiding bij vrouwen
  • Afscheiding uit de penis bij mannen
  • Pijnlijke geslachtsgemeenschap bij vrouwen
  • Pijn aan de testis (teelballen) bij mannen.

Raadpleeg onmiddellijk een arts bij afscheiding uit vagina of penis of bij pijn tijdens het urineren. Verder seksueel contact is dan sterk af te raden.

Raadpleeg ook een arts als een seksuele partner onthult dat hij of zij chlamydia heeft. Zelfs indien geen symptomen worden vastgesteld moet men dan een behandeling met antibiotica ontvangen.


Diagnose >>